Leukemie bij katjes komt regelmatig voor bij katjes die we uit de dodingsstations redden. Alle katjes worden getest. Als een katje positief uit de test komt met leukemie, wordt er een uitgebreidere test, genaamd PCR, gedaan. Is een katje verdacht, dan gaat dat katje in opvang bij Paqui. Zij heeft een speciale kattenren voor deze katjes. Dan wordt er gekeken of een katje adoptabel is en hoe de gezondheidstoestand is. Is dat beide het geval, komt het katje ter adoptie, met vermelding van de positieve test. 

De onderstaande informatie is verzameld, van specialisten, en is bedoeld om meer uitleg te geven over leukemie.

Er zijn verschillende vormen. Een gelokaliseerde infectie: die beperkt zich tot bepaalde lichaamsdelen, zoals het melkklierweefsel.

Een persistente versie: als een kat in staat is het virus te bestrijden, dan gebeurt dit in de eerste stadia ( vier tot twaalf weken) van de infectie. Wanneer het beenmerg eenmaal is geïnfecteerd, dan blijven de meeste katten levenslang besmet. Katten die continu virus aanmaken en uitscheiden in o.a. het speeksel noemen de blijven (persistent) besmet. Deze katten zijn positief in de FeLV (Leukemie) testen.

Een deel van de katten is in staat om ook na een infectie van het beenmerg de virusvermeerdering te onderdrukken. Dit noemen we ¨latent¨ geïnfecteerd. Deze dieren zijn negatief in de test op virus in het bloed, scheiden geen virus uit en zijn dus niet besmettelijk voor andere katten. Bij een sterke onderdrukking van de afweer, bijvoorbeeld door  stress, zou een latent geïnfecteerde kat opnieuw virus kunnen aanmaken en uitscheiden. Dit is echter zeldzaam.

Wil je een katje met leukemie adopteren en gelukkig komt dat regelmatig voor, kan het wel samen met een ander leukemie katje geplaatst worden, niet met een katje met aids en ook niet met een negatief getest katje. Er is toch kans op besmetting, zeker door het gezamenlijk gebruik van kattenbakken, etensbakken en drinkbakken. Mocht je katje om de een of andere reden later positief getest worden op leukemie, is de kans groot, dat andere katjes, zeker als die al ouder zijn, het virus hebben kunnen bestrijden.

Zaak is bij een leukemie katje om het immuunsysteem heel goed op peil te houden, dat kan bijvoorbeeld door  het geven van extra vitamines, L-Lysine en F-Lysine bij verkoudheid, echinacea, pro-biotica en yoghurt met een pro-biotica.

Recent zijn geadopteerd Helena en Suerte, het gaat gelukkig goed met ze.

 


Helena en Suerte, allebei gelukkig in hun 4-ever huisjes


Bo in zijn 4-ever huisje

Hii Marjan! Ik dacht stuur weer eens een update over Bob! We zijn net verhuisd en Bob heeft veel meer ruimte dan voorheen en dat vindtie heerlijk! Hij rent en speelt en slaapt de hele dag door en is zelfs al een keer op het balkon geweest! Hier wat foto’s Hij was een waar fotomodel op alle foto’s die ik van het huis maakte haha, volgde me overal 😜 Wij merken nauwelijks iets van Bobs leucemie en zo zullen er nog wel meer gevallen zijn. Deze katjes verdienen net zo goed een 4everhuisje!


MARINO

Marino, 20-2-20 is gered van het strand, daar liep hij hulpeloos rond. Helaas positief getest op leucemie Maar dat belet hem niet een normaal leven te kunnen leven, alleen wel binnen of in een afgescheiden tuin .Alleen een leucemie katje als vriendje kan. Marino is gecastreerd. Nu alleen nog dat fijne huisje voor deze duidelijke huiskat